Intrebari si raspunsuri

Pentru cine este psihoterapia?

Psihoterapia se adresează celor care vor sa schimbe ceva la modul in care isi trăiesc viata. Acel ceva se poate referi la comportamente, sentimente sau gânduri. Uneori oamenii stiu foarte clar ce vor sa schimbe, alteori este nevoie sa exploreze împreuna cu terapeutul pentru a afla care este rezultatul dorit.

Cat durează psihoterapia?

Raspunsul la aceasta întrebare poate varia in funcţie de mai multi factori
- depinde de profunzimea rezultatului dorit. Obiectivele propuse pentru psihoterapie pot varia de la eliminarea unor simptome de suprafata pana la efectuarea unor schimbari de profunzime.
- depinde de ritmul fiecaruia: unele persoane sunt gata sa faca o schimbare si au nevoie doar de suport pentru asta in timp ce altele ar vrea si n-ar vrea, sunt ezitante, fac un pas in directia dorita dupa care simt nevoia sa se obişnuiască, sa mai stagneze, poate chiar sa mai testeze pana la urmatorul pas. Ambele variante sunt ok, ritmul clientului este foarte important si face parte din procesul de psihoterapie.
- depinde de disponibilitatea fiecăruia de a se implica in procesul de psihoterapie precum si de aşteptările sale legate de psihoterapie.

Ce se întâmpla la prima şedinţa de psihoterapie?

In prima şedinţa sunt discutate in special doua aspecte: ce l-a adus pe client in cabinetul psihologic si (daca cei doi decid ca vor sa lucreze împreuna) contractele.
- Referitor la motivul pentru care cineva a venit la terapie, acum psihoterapeutul afla detaliile relevante legate de “povestea’’ clientului, proces care va mai continua probabil si in şedinţele urmatoare;
- Legat de contractare, desi suna mai rece, este in fapt un mod ca cei doi sa ajunga pe aceeaşi lungime de unda. Se stabilesc de comun acord aspecte ca:
-> detalii legate de procesul terapeutic - scopul terapiei, daca se poate de acum; limite de lucru - de exemplu zone pe care persoana nu este pregătita sa le exploreze; confidenţialitate;
-> detalii administrative - costul, durata şedinţelor, frecventa acestora, disponibilitatea de contact in afara şedinţelor si altele.

Si mai departe? Ce se întâmpla in timpul terapiei?

Dupa primele şedinţe terapeutul si clientul ajung sa aiba o relaţie bazata pe încredere, acesta fiind contextul in care procesul de schimbare si de crestere poate sa înceapă. Terapeutul cunoaşte acum majoritatea detaliilor relevante despre client si obiectivul terapiei si este pregătit sa stabilească un plan terapeutic. Terapeutul este pregătit pentru a ghida acest proces intr-un mod personalizat, tinand cont de unicitatea fiecărui client in parte.

Cand se încheie terapia?

Obiectivul terapeutic este de obicei unul observabil, asa ca o persoana aflata in terapie poate realiza singura cand a ajuns la final. In acel moment ea poate incheia terapia sau isi poate propune un nou obiectiv.